Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Sollentuna Ringette Club
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Sollentuna Ringette Club.
Sollentuna Ringette Club
Följ oss för uppdateringar
Mitti har publicerat en artikel om våra stolheter och landslagsspelare Isabel och Maja, som befinner sig i Kanada på ringette-VM. Vi önskar förstås båda två stort lycka till och hoppas att ni kommer hem med ädla medaljer runt halsen.
Här följer länken till Mitti samt den oförkortade versionen av artikeln.
Artikel i Mitti Sollentuna
Rotebro-tjejer till ringette-VM
Den 25 oktober drar Rotebro-tjejerna Isabel Olofsson (17 år) och Maja Andersson (23 år) till Calgary i Kanada för att delta på Ringette-VM. VM går av stapeln 29 oktober till 4 november. För Maja, som är forward, del blir det andra gången, medan backen Isabel debuterar i landslagsdräkten.
Förra VM spelades 2022 i Esbo i Finland. Då förlorade Sverige tyvärr finalen i President’s Pool och fick lämna ifrån sig vandringspokalen till USA. Självklart är målsättningen denna gång att få med sig bucklan och guldmedaljerna tillbaka hem till Sverige igen.
- Visst känns det lite pirrigt, men vi ska göra allt vi kan för att vinna och det ska bli väldigt spännande att få vara Serpents representanter på VM, säger Isabel.
Serpents är Sollentuna Ringette Club som har sin hemvist på Sollentunavallen där båda spelat ringette ända sedan de började i klubbens skridsko- och ringetteskola. Nu är både Maja och Isabel själva engagerade ledare i ringetteskolan, där man lär unga tjejer att åka skridskor. Annars tillhör de Sollentunas seniorer och spelar till vardags i en finsk/svensk serie.
- Tyvärr är det ont om svenska lag, så vi seniorer har fått söka oss till Finland för seriespel, där ringette är en relativt stor sport, säger Maja. Vi hoppas förstås på många nya skridskointresserade tjejer till ringetteskolan, så får vi både ringetten att växa på hemmaplan och säkrar även upp spelare för framtida landslag.
- Att vara ledare för de minsta är ett bra upplägg som ger oss en fin sammanhållning i klubben, fyller Isabel på. Som förebilder för de yngre visar vi dem att drömmen om landslaget kanske inte är så omöjlig att förverkliga.
Tjejerna är överens om att den största svårigheten med att nå ut med sporten till fler är att väldigt få ens vet vad ringette är. Man får börja med att förklara att det är ungefär som ishockey, med samma uppställning på isen och liknande utrustning. Det som skiljer är att ringette spelas med en gummiring i stället för puck (därav namnet ringette, som betyder ”liten ring” på franska). Klubborna är kortare än hockeyklubbor och saknar blad.
- Sedan är det en massa regler som skiljer och vi brukar säga att de nästan mer liknar basket än hockey, förklarar Isabel. Vi använder till exempel en skottklocka, som innebär att man har 30 sekunder på sig att skjuta på mål, oavsett var på planen laget erövrar ringen. Det gör att spelet blir väldigt snabbt, offensivt och det blir oftast många mål.
Maja påpekar också att man alltid måste passa ringen över blålinjerna, vilket tvingar fram lagspel i stället för soloåkningar.
- Det gör även att taktiken blir lite annorlunda, i och med att man inte har offside på samma sätt som i hockey, säger hon. I ringette finns det dessutom en inre zon där bara tre utespelare från varje lag får vara samtidigt, vilket även det påverkar spelupplägget och taktiken.
De stora likheterna mellan sporterna gör dock att till exempel Finland har sin stora fixstjärna Susanna Tapani både i landslagen i ringette och hockey. Finland är regerande världsmästare i ringette och har varit det så länge tjejerna kan minnas.
På VM deltar Sverige i President’s Pool tillsammans med Tjeckien och USA. Kanada och Finland är i en klass för sig och möts därför i en separat grupp, Sam Jack’s Pool.
- Ja, det är fortfarande en bra bit upp till deras [Finlands och Kanadas] nivå, men på förra VM vann Finland stort över Kanada, så där får nog IRF (Internationella ringetteförbundet) börja tänka om så småningom, menar Maja. Hon hoppas att de båda grupperna kommer att slås samman, även om det inledningsvis troligen skulle bli stora siffror i målprotokollen.
- Vi måste få möta de bästa för att kunna utvecklas, säger Maja.
Finland och Kanada brukar som regel turas om att arrangera mästerskapen, men även Sverige har stått som värd för VM. Det var så länge sedan som 1996 och spelades på några olika rinkar runtom i Stockholm. Det var ungefär samtidigt som verksamheten drogs igång i Sollentuna.
Ringette har funnits i Sverige sedan början på 80-talet och sporten har därför redan firat sitt 40-årsjubileum. Det var grannklubben Ulriksdals SK som drog igång det hela men hjälp av en utbytesstudent från Kanada som tog med sporten hit. I Sollentuna har man spelat sedan 90-talet.
Sporten som sådan uppfanns i Kanada av Sam Jacks 1963. På den tiden tilläts inte tjejer att spela hockey, så han uppfann ringette för att hans döttrar skulle ha någon issport att spela. Sporten växte och nu för tiden finns över trettio tusen registrerade spelare i Kanada och den har fått fäste internationellt.
På frågan om deras personliga målsättningar inför den stundande turneringen, säger båda att de inte funderat så mycket kring mål- eller poängprotokoll men att de tän ge 110 % för laget.
- Det gäller förstås även att fokusera på den game plan som coachen satt upp för dagen, fyller Isabel i. Som försvarare gäller det att hålla anfallarna på utsidan, skära av passningsvägar och hålla reda på var alla befinner sig, säger hon.
Det svenska landslaget leds som tidigare två VM-turneringar av huvudcoach Bruce Graham från Sault Ste Marie i Kanada. Kopplingen till det svenska landslaget fick han då hans dotter Rachelle flyttade till Sverige. Eftersom hon spelat ringette i Kanada var steget inte långt till att söka sig till spelet även i sitt nya hemland. Rachelle representerade Sverige som målvakt vid VM 2015 och 2017. På VM i Finland 2022 återfanns hon som målvaktscoach i båset tillsammans med sin pappa.
Tjejerna avslutar med att berätta att delar av landslaget kör en sista träning på Sollentunavallen på söndag och därefter packar man trunkarna inför avresan till VM-äventyret i Calgary.
Heja Sverige !! Och särskilt heja till Maja och Isabel!!
RapporteraRapportera